Zoran Kalinić

zkalinic1

 Zoran Kalinić je rođen 20.07.1958. godine u Subotici. Već kao dečak iskazivao je veliku strast prema sportu, te se bavio fudbalom, odbojkom i košarkom. Prvi susret sa stonim tenisom imao je 1969. godine u subotičkom Spartaku, gde ga je primetio trener Toša Rakić, koji će mu kasnije pružati podršku velikim delom karijere. Već sa 17 godina debitovao je u državnoj reprezentaciji. Postao je Omladinski prvak Evrope 1976. godine. U Crvenu Zvezdu je došao 1988. i ostao do 1993. godine, kada odlazi u Austriju.

 Zoran Kalinić je najbolji stonoteniser Crvene Zvezde i jedan od najboljih stonotenisera koje je naša zemlja ikada imala.

Levoruk, napadao je širokim zamahom ruke, odlično blokirao bekhendom, imao je širok spektar servisa i naročito je bio “strah i trepet” za igrače defanzivce.

 Nosilac je preko 15 medalja sa Evropskih i Svetskih prvenstava. Osvajao je Prvenstvo Balkana, Međunarodno prvenstvo Italije, Belgije, Engleske, Rumunije, mnogobrojne turnire, Evropsku Super Ligu, itd. Osvajač je titule Svetskog i Evropskog prvaka u igri parova. Kao član Crvene Zvezde bio je junak naše reprezentacije 1991. godine u Čibi (Japan), kada je osvojena srebrna medalja. U Zvezdinom dresu postao je i dvostruki Prvak Jugoslavije 1992. godine u dublu i 1993. godine u singlu.

Nemerljiv je njegov doprinos u osvajanju titule Šampiona za naš klub. Za najboljeg sportistu godine države Jugoslavije proglašen je 1994. godine.

 Danas je Predsednik Stonoteniskog Saveza Srbije.

 Najznačajniji rezultati :

Svetski Prvak 1983., Tokyo, parovi
Prvak Evrope 3 – puta: 1982.,1984.,1994., parovi
Omladinski Prvak Evrope 1076., pojedinačno
Prvak Jugoslavije 20 – puta, (5 titula pojedinačno)

Vrh strane

Naša himna

speaker_volume-128

Poen za titulu

film_clip_movie_timestamp-128

Naši sponzori

DunavosiguranjeLogoMali

MARKOP MaliLogo

ButterflyLogoMali

KnezLogo